Akkerbouw

Nieuws 1313 x bekeken

Avebe verwacht stabiel areaal zetmeelaardappelen

Veendam - Avebe verwacht dat het areaal zetmeelaardappelen ongeveer gelijk is aan vorig jaar. Ondanks dat de zetmeelsteun van de EU vanaf dit jaar volledig is ontkoppeld van de teelt. Avebe verwerkte in 2011/2012 zo'n 44.000 hectare zetmeelaardappelen uit Nederland en 21.000 hectare uit Duitsland.

Het aardappelzetmeelconcern weet nog niet precies hoe groot het areaal uitvalt, zegt woordvoerder Johan Russchen. "Over een aantal weken hebben we de inventarisatie van de arealen beter in beeld."

Avebe heeft niet de indruk dat akkerbouwers minder belangstelling hebben voor de teelt door de ontkoppeling. Russchen: "Avebe heeft de leden toegezegd over dit seizoen 2012/2013 een markttoeslag te betalen van €14,50 per ton netto veldgewicht. Het areaal zetmeelaardappelen is de afgelopen jaren in Duitsland wat gedaald als gevolg van de opkomst van energiemais en een ander referentiejaar.  Overigens is voor de coöperatie de opbrengst aan aardappelzetmeel interessanter dan het areaal alleen."

Ook adviseur Roelof Naber van DLV Plant ziet niet veel beweging in het areaal. "De meeste boeren gaan gewoon door met de teelt. De telers kijken wel gespannen uit naar wat Avebe dit seizoen gaat betalen en hoe streng ze zijn met de premie/boeteregeling. Wie te weinig levert, kan de premie mislopen."

Ook bestuurder Henk Wijnands van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond heeft de indruk dat het areaal stabiel blijft. "Iedereen zit vast aan zijn leveringsverplichting. De prijs weet je pas achteraf. Iedereen zal leveren. Pas als de uitbetalingsprijs dit seizoen dramatisch laag zou zijn, kan dat voor de komende seizoenen gevolgen hebben voor het areaal."

Of registreer je om te kunnen reageren.