Akkerbouw

Nieuws

Agrifirm betaalt €340,49 per ton biologische tarwe

Apeldoorn – Agrifirm Plant betaalt in de biologische graanpool een basisprijs van €340,49 per ton Eko-tarwe van bakkwaliteit. De uitbetalingsprijs van biologisch-dynamische Demeter-tarwe van bakkwaliteit is €366,21. Beide prijzen zijn exclusief btw. Leden van Agrifirm Plant ontvangen ook nog een ledenvoordeel van €3,25 per ton voor alle biologische granen.

De prijzen voor de oogst van 2011 zijn hoger dan die voor het jaar er voor. Over de oogst van 2010 betaalde Agrifirm €333,48 voor ecologische tarwe en €352,31 voor biologisch-dynamische tarwe.

Volgens Agrifirm duurde de graanoogst in 2011 erg lang door de extreem natte zomer. "Er waren slechts enkele dagen om graan te oogsten. Dit heeft geresulteerd in een lange oogstperiode met opbrengst en kwaliteitsverlies. De weersomstandigheden resulteerden tevens in forse fusarium aantastingen."

Ondanks de moeilijke oogst verkocht Agrifirm meer dan de helft van de biologische tarwe als baktarwe. Volgens de coöperatie waren de andere consumptiegranen, zoals haver en spelt, van goede kwaliteit.

In het voorjaar van 2011 liepen de prijzen op de biologische tarwemarkt op, constateert Agrifirm. "Er was sprake van een echte weermarkt. Vanaf de oogst liepen de prijzen terug. Bij de humane consumptiegranen ging dit al snel over in een vaste markt met stabiele prijzen."

Volgens Agrifirm vermarkt de coöperatie ongeveer 75 procent van de totale biologische graanproductie in Nederland. Het grootste deel van het gecollecteerde volume bestaat uit biologische baktarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.