Akkerbouw

Nieuws 4896 x bekeken 4 reacties

Afzet Betacal steeds problematischer

Dinteloord – Suiker Unie heeft de laatste jaren steeds meer moeite de kalkmeststof Betacal af te zetten, meldt Suiker Unie in het Cosun-magazine. Betacal bevat namelijk zo’n 0,8 procent fosfaat, dat uit de bieten afkomstig is. Zodoende concurreert het met fosfaatruimte van dierlijke mest.

Akkerbouwers krijgen geld toe bij acceptatie van dierlijke mest. Hoe meer Betacal ze ontvangen, hoe minder dierlijke mest ze op hun bedrijf kunnen aanvoeren.
Om toch van de voorraad Betacal af te komen gaat Suiker Unie per 2013 bij levering van suikerbieten de teler de keuze voorleggen om ofwel een bepaalde hoeveelheid van de kalkmeststof Betacal af te nemen ófwel een bijdrage te betalen van € 0,50 per ton bieten indien men niet afneemt. De naar rato van zijn bietenleveringen af te nemen hoeveelheid Betacal krijgt de teler dan gratis.
Om dit voorstel te formaliseren wil Suiker Unie de leveringsvoorwaarden in 2013 wijzigen. De ledenraad moet daarover in mei nog defintief besluiten . Dat de ledenraad het Betacal-voorstel afkeurt, ligt niet voor de hand. Vooruitlopend op de regeling kunnen telers in de campagne 2012 al gratis Betacal krijgen. De kosten voor verspreiding zijn echter voor rekening van de teler. Bij afname vóór 1 september 2012 moet de telers een toeslag van € 2 per ton betalen.


Suiker Unie noemt Betacal in haar mailing gratis, exclusief uitrijkosten. De Betacal heeft echter wel degelijk een waarde, vaak een negatieve, zo blijkt uit een berekening van weekblad Boerderij. Centraal daarin staat een gemiddelde bietenteler die 660 ton bieten aan Suiker Unie levert. Als deze bietenteler varkensdrijfmest op zijn bedrijf gebruikt en voor afname van deze mest een vergoeding ontvangt, dan kost de Betacal hem 272 euro. Ontvangt de teler geen vergoeding voor mest, dan heeft de ’gratis’ Betacal een positieve waarde van 27 euro.


Afname van Betacal is niet verplicht, maar telers die geen Betacal wensen af te nemen, moeten vanaf 2013 € 0,50 per ton bieten aan afzetkosten bijdragen. Dat zou de voorbeeldteler in 2013 dus 330 euro aan inkomsten gaan kosten. De keuze voor gratis Betacal is financieel dus minder nadelig dan de keuze voor de bietenprijsaftrek van € 0,50 bijdrage per ton bieten. De meeste telers kiezen waarschijnlijk voor afname van Betacal in plaats van mindering op de bietenprijs van € 0,50 per ton bieten.

Laatste reacties

 • agri2

  Is de mestwetgeving niet een beetje doorgedraaid?

 • bertbultman


  Breng het mest overschot maar naar Australie, we hebben het hier hard nodig.
  De akkerbouw gebruikt alleen kunstmest, het land gaat achteruit en wordt uiteindelijk een woestijn, om maar niet te spreken over het zout probleem.

 • Sulamex.nl

 • jvanleijsen1

  slecht vergelijk van boerderij en of suikerunie.
  Kijk naar de grond , deze heeft voedingsstoffen en ook kalk nodig . Men en dan bedoel ik ook suikerunie bekijken dit als afvalstoffenleverancier maar moeten het benaderen als voedingsstoffenleverancier .
  Als dit werkelijk zo'n groot probleem is waar is dan de maatschappelijke verantwoordelijkheid gebleven nu ze nog meer mest gaan maken met hun vergisters

Of registreer je om te kunnen reageren.