Akkerbouw

Nieuws 473 x bekeken laatste update:21 mei 2012

Aardappelexport ook in maart tam ten opzichte van 2011

Den Haag – De export van consumptieaardappelen bedroeg in maart een fractie meer dan 70.000 ton, blijkt uit recente gegevens van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel. Dat is 2,3 procent minder dan in februari, maar bijna 24 procent minder dan in maart 2011.

De uitvoer van aardappelen is vrij stabiel, en daarbij heel matig in vergelijking met het vorige seizoen. Gerekend over de periode van juli tot en met maart loopt de export al ruim 160.000 ton achter, ofwel 22,3 procent. Dat is in hoge mate het gevolg van de dit seizoen geringe afzet in Rusland, waar van de oogst 2010 juist buitensporig veel is verkocht. De Russische afname was tot en met april vorig jaar het tienvoudige van de huidige. Binnen de EU is eveneens minder verkocht, omdat net als Rusland de oostelijke lidstaten Polen en Roemenië nu niet zo’n slechte oogst hadden. Ook andere traditionele afzetgebieden konden beschikken over meer aardappelen, zo had België een net als in Nederland bovengemiddeld grote oogst. Het is te zien aan de Belgische markt. Deze nam in maart bijna 6 procent minder af dan in februari, maar ten opzichte van maart vorig jaar bijna 21 procent. Duitsland en Frankrijk kochten dit seizoen samen ruim 9.000 ton minder Nederlandse aardappelen.

Groeimarkten zijn dit seizoen Afrika en Amerika, samen goed voor een toename van de aardappelexport met krap 59.000 ton. De import van aardappelen wijzigde in april ten opzichte van maart sterker, er kwam ruim 63.500 ton aan aardappelen binnen (exclusief zetmeelaardappelen). Dat is bijna 18.500 ton ofwel 22 procent minder. Overigens was in maart de import trendmatig aan de hoge kant.

Of registreer je om te kunnen reageren.