Akkerbouw

Nieuws

Vroeg begin akkerbouwseizoen

Broek op Langedijk/Roosendaal - Het zaaien van akkerbouwgewassen verloopt vlot door het recente goede zomerweer.

Al 80 procent van het uienzaad heeft een plek in de grond, naast 60 procent van de cichorei. Hiermee ligt de uienteelt twee weken voor op het langjarig gemiddelde, weet verkoopleider Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot. “In het Zuidwesten en Flevoland zit 90 tot 95 procent van het zaad in de grond”, vertelt Jonker. “In het Noorden en in Noord-Holland moeten er nog wat telers zaaien, maar ook daar gaat het snel.”
Ook het cichoreiseizoen gaat voortvarend van start. “Met uitzondering van 2003 werd er nooit eerder zo vroeg gezaaid”, zegt René Schunselaar, manager agrarische zaken bij cichoreiverwerker Sensus. “Tijdig zaaien van cichorei biedt geen garantie, maar is wel een goede uitgangspositie voor een meer dan gemiddelde opbrengst per hectare. Uit recent onderzoek blijkt zaaien rond 1 april de hoogste opbrengst te leveren.” Temperatuur en voldoende vocht zijn nu cruciaal voor een vlotte kieming en opkomst.
Jonker ervaart dat de grond gemiddeld genomen niet zo mooi valt als vorig jaar, maar wel ruim voldoende om een mooi zaaibed te creëren. “Op sommige plekken droogde de grond iets te hard, waardoor telers harde kluiten tegenkwamen bij de grondbewerking. Verder kan een aantal percelen inmiddels wel wat water gebruiken en een enkeling is zelfs alweer aan het beregenen. Dit geldt vooral voor telers met geprimed zaad.
Ook suikerbieten zijn volop gezaaid en het aardappelpoten gaat gestaag door.

Of registreer je om te kunnen reageren.