Akkerbouw

Nieuws

Vorst dwingt marktbureau SG tot lage tarweprognose

Parijs - De EU produceert dit jaar minder tarwe dan vorig jaar.

Het Franse marktbureau Stratégie Grains (SG) heeft de oogstprognose flink aangepast. Het bureau schat dat 6 procent van alle wintergewassen in de EU opnieuw moet worden gezaaid. Dat is zo’n 2,5 miljoen hectare. SG gaat er nu van uit dat de EU dit jaar 126,8 miljoen ton zachte tarwe produceert. Dat is 4,3 miljoen ton minder dan in de vorige prognose. Vorig jaar oogstten de akkerbouwers in de EU 129,1 miljoen ton, volgens SG.
Door de lagere oogst blijft de tarwe export vanuit de EU steken op 13,5 miljoen ton. Dat is 3 miljoen ton minder dan eerder gedacht.
De gerstoogst komt op 52,4 miljoen ton. Dat is 1 miljoen ton minder dan in de vorige prognose. Er is gerst uitgewinterd, maar dat is deels opgevangen door de inzaai van zomergerst. Door de uitwintering wordt meer mais gezaaid. SG verhoogt de maisprognose met 1,2 miljoen ton naar 65,4 miljoen ton. SG houdt nog geen rekening met opbrengstderving door droogte. Het Franse marktbureau Agritel stelt dat de zorgen daarover nog niet zijn weggenomen door de regen van deze week.

Of registreer je om te kunnen reageren.