Akkerbouw

Nieuws 594 x bekeken

Veel minder koolzaad uit Oekraïne naar EU

Kiev - Oekraïne exporteert volgend seizoen minimaal 35 procent minder koolzaad naar de EU. Dat komt volgens marktbureau Agritel doordat veel winterkoolzaad is kapot gevroren.

Daardoor daalt de productie met zeker een derde. Oekraïne is de grootste leverancier van koolzaad aan de EU. In de EU zelf daalt de productie van koolzaad ook. Agritel verwacht een Europese oogst van 18,5 miljoen ton. Vorig jaar is 19,1 miljoen ton geoogst en in 2010 is 21 miljoen ton koolzaad van het land gehaald.
Agritel verwacht een krappe beschikbaarheid van koolzaad in de EU door de tegenvallende Europese productie en doordat Oekraïne veel minder exporteert. Daardoor noteert met meicontract op de termijnmarkt in Parijs boven de 500 euro per ton. De termijncontracten voor de nieuwe oogst gaan voor 466 tot 486 euro over de toonbank.
Doordat veel koolzaad en graan is uitgewinterd zaaien de akkerbouwers in Oekraïne veel meer mais en zonnebloemen. Daardoor blijft Oekraïne een belangrijke speler op de wereldmarkt voor zonnebloemenzaad en de tweede maisexporteur na de VS. Mais heeft de voorkeur boven zonnebloemen omdat mais de telers een hoger saldo oplevert.
Ook groeit het areaal zomergerst in Oekraïne, verwacht Agritel. Het gewas wordt vroeg geoogst waardoor akkerbouwers geld hebben om de rest van de oogst te bekostigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.