Akkerbouw

Nieuws

VTA: 9 procent meer uien in opslag dan vorig jaar

Noordhoek - Er liggen 9 procent meer uien op voorraad dan vorig jaar. Ondanks dat op 1 april 22 procent meer uien waren afgeleverd dan in dezelfde periode van het vorige seizoen.

Dat blijkt uit de inventarisatie die de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) heeft gemaakt per 1 april van de voorraad uien. Volgens de VTA liggen er ondanks de grotere aflevering meer uien op voorraad, omdat er dit seizoen 14 procent meer uien is geoogst dan vorig seizoen.
Op 1 april was nog 79 procent van de uien in opslag vrij te verkopen. Een jaar eerder was dat 74 procent. Op 1 april 2012 lag nog 39 procent van de totale oogst in opslag. Op 1 april vorig jaar was dat 41 procent.
Volgens de VTA liggen de resultaten van de inventarisatie in lijn met de verwachtingen. Omdat er meer tarra zit in de uien en omdat uien worden afgevoerd naar vergisters wegens kwaliteitsproblemen, verwacht de VTA dat het aantal netto af te leveren kilo’s voor de consumptie op 1 april 2012 lager ligt dan op 1 april 2011. “Mocht de export nog aantrekken dan kan dit tot een typisch uienstaartje van dit seizoen leiden”, aldus de VTA.
De inventarisatie is volgens de VTA uitgevoerd onder een representatief deel van de leden. Dit is de laatste inventarisatie van dit seizoen. De eerdere inventarisaties vonden plaats in december en februari.

Of registreer je om te kunnen reageren.