Akkerbouw

Nieuws 357 x bekeken 2 reacties

Uitwintering drukt in EU productie van koolzaad

Hamburg – De EU produceert dit jaar niet meer dan 18,5 miljoen ton koolzaad. Dat is 600.000 ton minder dan vorig jaar. Er is veel vorstschade opgetreden in Polen, Duitsland en Frankrijk.

De prognose van het marktbureau Oil World duwde de koolzaadprijs op de termijnmarkt in Parijs omhoog. De prijs steeg dinsdag naar € 499,50 per ton voor levering in mei. Dat is bijna 8 euro hoger dan maandag.
Het marktbureau meldt sterke uitwintering van winterkoolzaad in Duitsland, Frankrijk en Polen. Ook in Bulgarije, Hongarije en Roemenië gaat de productie tegenvallen. Oil World speekt in sommige regio’s van een rampzalige situatie in het winterkoolzaad.
Het gevolg is dat de EU opnieuw veel moet importeren. Dat is slecht nieuws voor de oliemolens die dit seizoen ook al met lage marges kampen vanwege de relatief hoge koolzaadprijs. Ook in Oekraïne, een grote leverancier aan de EU, is koolzaad uitgewinterd. Canada verwacht echter een recordproductie van koolzaad.
De Europese bond van graanhandelaren Coceral ging in maart nog uit van een koolzaadoogst in de EU van ruim 19 miljoen ton.
De koolzaadprijs steeg dinsdag ook doordat Oil World de productie van soja verlaagde. Voor Argentinië verwacht het bureau nu een productie van 44 miljoen ton sojabonen. Vorig jaar is daar bijna 50 miljoen ton geoogst. De prognose voor Brazilië is met 500.000 ton verlaagd naar 65 miljoen ton. Vorig seizoen oogstte Brazilië ruim 75 miljoen ton sojabonen.

Laatste reacties

  • trekker123

    Knap hoor. Het koolzaad staat nog maar amper in bloei en ze weten de opbrengst al. Maar ja, een raming van 3 procent minder opbrengst is natuurlijk niet niks. Ook wel eens een jaar gehad dat de opbrengst zomaar 3 procent minder was? Of zou dat betekenen dat overschot en tekort dicht bij elkaar liggen en dat het daarom ook nooit zo zal zijn dat de landbouw kan bestaan zonder enige vorm van marktregulerende invloed van de overheid? Lees, enige vorm van productiebeheersing gekoppeld aan een prijsgarantie?

  • The Hulk

    Hier staat een nul te weing moet 30% minder zijn. !!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.