Akkerbouw

Nieuws

UPGA verwacht groei van areaal fritesaardappel in VS

Washington – Het areaal fritesaardappelen groeit dit jaar in het noordwesten van de VS met bijna 12.000 hectare, verwacht de United Potato Growers of America (UPGA). Daardoor groeit het aanbod met zeker 690.000 ton.

Daar staat tegenover dat de fritesindustrie zijn voorraden moet aanvullen na de matige oogst van vorig jaar. De UPGA denkt dat dat snel kan gebeuren omdat het groeiseizoen in de VS dit jaar vroeg is begonnen.
Volgens de UPGA heeft de fritesindustrie afgelopen seizoen 114.000 ton tafelaardappelen verwerkt tot frites. Zonder deze aankopen was de prijs van tafelaardappelen lager uitgevallen.
Gezien de groei van het areaal fritesaardappelen verwacht de UPGA niet dat de industrie dit seizoen weer massaal andere aardappelen moet kopen. De UPGA verwacht dat ook de telers van tafelaardappelen hun areaal minimaal op peil houden gezien de redelijke prijzen van afgelopen seizoen. De kans is groot dat bij een gemiddeld groeiseizoen er te veel aardappelen op de markt komen. De UPGA vreest dat de aardappelprijzen voor de telers dan onder de kostprijs zakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.