Akkerbouw

Nieuws

'Twaalf procent wintergewassen in Duitsland uitgewinterd'

Berlijn – Volgens een nieuwe raming van het Bauernverband (DBV) is in Duitsland 660.000 hectare ofwel een slordige 12 procent van het vorig jaar herfst ingezaaide graan en koolzaad uitgewinterd.

Die raming heeft de boerenfederatie vandaag bekendgemaakt. De afgelopen dagen is de vorstschade steeds duidelijker aan het licht getreden, legt de bond uit. ”Uitgaande van de jongste enquêteresultaten is meer dan de helft van de landbouwbedrijven in meer of mindere mate getroffen. De grootste verliezen doen zich voor bij de wintertarwe en wintergerst, het koolzaad is minder sterk beschadigd.” De schade varieert tussen opbrengstverliezen en totale uitval met als uitvloeisel daarvan de noodzaak tot omploegen.

Regionaal zijn er ook verschillen. Het hardst getroffen is het Zuiden en Zuidwesten. De twee noordelijkste deelstaten Sleeswijk-Holstein en Meckelenburg-Voorpommeren gaan daarentegen praktisch geheel vrijuit. Afgezien van de uitwinteringstrammelant maken de akkerbouwers zich volgens het DBV ook zorgen over de gevolgen van de geringe hoeveelheid neerslag in de afgelopen maand. Duitsland-wijd is in maart slechts gemiddeld 16 liter per vierkante meter gevallen tegen normaal 57 liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.