Akkerbouw

Nieuws 2120 x bekeken

‘Teelt schorseneren weg door tekort herbiciden’

Wageningen – De teelt van schorseneren dreigt te verdwijnen uit Nederland. Dat komt omdat telers onvoldoende mogelijkheden hebben om onkruid te bestrijden.

In 2000 werd nog 1.140 hectare schorseneren geteeld. Dat daalde naar 840 hectare vorig jaar. Johan Wander, projectmanager Onderzoek van adviesbureau DLV Plant, verwacht dat dit jaar vrijwel geen schorseneren meer worden geteeld in Nederland. ”Er zijn onvoldoende herbiciden beschikbaar.”
De toelating van chloorprofam is ingetrokken. Certis Chloor-IPC 40 procent vloeibaar en Brabant Chloor IPC hebben een tijdelijke vrijstelling tot 28 juni dit jaar.
DLV Plant onderzocht in opdracht van de LTO-werkgroep Industriegroenten diverse herbiciden in schorseneren en stamslabonen. Het onderzoek is gefinancierd door het Productschap Tuinbouw. In schorseneren zijn onder andere Legurame, chloorprofam en twee niet toegelaten middelen getest. Wander: ”Het ene middel is toegelaten in andere gewassen, maar niet in schorseneren. Het andere middel is nieuw. De combinatie van Legurame en chloorprofam gaf de beste onkruidbestrijding. De niet-toegelaten middelen werkten goed tegen het probleemonkruid knopkruid. Geen van de toegepaste middelen tastte het gewas aan.”
DLV deed ook testen in stamslabonen. Wander: ”In stamslabonen zijn meer middelen toegelaten. Daar is het een minder groot probleem.”
Het onderzoek gaat verder. Doel is dat een fabrikant met de resultaten een toelating kan aanvragen. Wander: ”Uit ons onderzoek blijkt dat er geschikte onkruidbestrijdingsmiddelen zijn. Zonder nieuwe toelatingen verdwijnt de teelt van schorseneren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.