Akkerbouw

Nieuws

Tarweprijs in Australië onder druk

Canberra – De tarweprijzen in Australië staan het komende seizoen onder druk. De National Australia Bank verwacht een tarweoogst van 26,1 miljoen ton. Dat is weliswaar 11,6 procent minder dan dit seizoen. Maar het blijft een zeer grote oogst die de prijs onder druk zet, bericht analistensite Agrimoney.

De bank baseert de positieve schatting op de ideale omstandigheden waaronder de tarwe gezaaid gaat worden. Er is voldoende regen gevallen om de gewassen een goede start te geven.
Ook andere analisten als het USDA, de Australia & New Zealand Bank, Commonwealth Bank of Australia en de Rabobank verwachten een grote tarweproductie. Australië hoort bij de vijf grootste tarwe exporteurs ter wereld.
Zelfs als het land dit seizoen een recordexport weet te realiseren van 21 miljoen ton, dan nog blijft er 10 miljoen ton over van de oude oogst. Dan heeft het land aan het begin van het nieuwe seizoen 36 miljoen ton tarwe beschikbaar. Alleen door te stunten met de prijs kan Australië zo'n grote hoeveelheid tarwe weg werken, verwacht de National Australia Bank.
De analisten denken dat alleen een slecht groeiseizoen kan voorkomen dat Australië opnieuw erg veel tarwe produceert. Een onzekere factor is nog in hoeverre de akkerbouwers liever koolzaad dan tarwe zaaien vanwege de hoge koolzaadprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.