Akkerbouw

Nieuws 1871 x bekeken

Smith: SVZ blijft dochter van coöperatie Cosun

Breda - SVZ blijft onderdeel van bietentelerscoöperatie Cosun, ondanks dat SVZ vanaf volgend jaar geen agrarische grondstoffen meer verwerkt in Nederland.

Dat zegt directievoorzitter Robert Smith van Cosun. SVZ sluit in 2013 de vestiging in Etten-Leur. Daar blijft het hoofdkantoor. SVZ wil ook Mondi Foods kopen, dat roodfruit-ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie maakt. SVZ wil de verwerking van in West-Europa geteelde grondstoffen verplaatsen naar de Mondi-vestiging in Rijkevorsel in België.
De andere dochterbedrijven Sensus (cichorei), Suiker Unie (bieten) en Aviko (aardappelen) verwerken wel grondstoffen in Nederland. Toch is dat voor Cosun geen aanleiding SVZ af te stoten, zegt Smith. “Cosun richt zich op grootschalige verwerking en verwaarding van agrarische grondstoffen en restproducten. Dat doet SVZ. Het bedrijf blijft grondstoffen kopen in Noordwest-Europa, zoals aardbeien, kersen en bessen. Die worden straks verwerkt in Rijkevorsel. De overige verwerking verplaatsen we naar Spanje en Polen waar SVZ al vestigingen heeft. De grondstoffen zijn daar goedkoper en de begeleiding van telers gaat beter als de verwerking daar ook plaats vindt.”
Bovendien is er overlap tussen de Cosun-bedrijven, vindt Smith. “Alle dochterbedrijven hebben vergelijkbare productieprocessen. De bedrijven profiteren van elkaars kennis en innovaties.”
De verkoop van de dochterbedrijven Unifine en Nedalco had een heel andere reden, zegt Smith. “Unifine zat verderweg in de keten. Nedalco verwerkte alleen graanbijproducten en had geen band meer met Suiker Unie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.