Akkerbouw

Nieuws

‘Saoedi-Arabië moet meer graan importeren’

Riad – Saoedi-Arabië heeft meer graan nodig dan gedacht.

De wereldvoedselorganisatie FAO schat dat het land dit seizoen, dat 30 juni eindigt, 12,9 miljoen ton graan moet kopen op de wereldmarkt. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig seizoen, toen 11,2 miljoen ton is geïmporteerd.
Saoedi-Arabië heeft een grote veestapel die gevoed moet worden. Maar het land besloot een paar jaar geleden om de teelt van graan in het land gefaseerd te beëindigen. De teelt vraagt veel water, terwijl er een beperkte voorraad zoet water in de grond zit.
De tarweteelt moet in 2016 zijn gestopt. De subsidiëring van gerst is al in 2003 beëindigd. Gerst is een grondstof voor kamelenvoer. De FAO verwacht een import van 2,3 miljoen ton tarwe, 7,3 miljoen ton gerst en 2 miljoen ton mais.

Of registreer je om te kunnen reageren.