Akkerbouw

Nieuws

Ruzie Egypte en Rusland importverbod aardappelen

Cairo - Egypte dreigt maatregelen te nemen tegen Rusland als het importverbod op Egyptische aardappelen wordt gehandhaafd.

Rusland stelde het importverbod in op 3 juni 2011 uit vrees dat aardappelen uit Egypte besmet zouden kunnen zijn met bruinrot.
De Egyptische minister van buitenlandse handel Mahmoud Eissa vindt het importverbod niet op zijn plaats, meldt het Russische staatspersbureau Ria Novosti. Egypte gaat handselsbelemmeringen invoeren voor Russische producten als het importverbod gehandhaafd blijft.
Eind juni sloten Egypte en Rusland een akkoord over de export van aardappelen. De aardappelen moeten afkomstig zijn uit gebieden in Egypte die vrij zijn van bruinrot. De aardappelen worden in de havens van Egypte extra gecontroleerd.
Maar in september vorig jaar stelde Rusland opnieuw het importverbod in vanwege bruinrot. Rusland wil dat de aardappelen alleen zijn geteeld in die regio’s in Egypte waar ook aardappelen worden geteeld die naar de EU worden geëxporteerd. Bovendien moeten inspecteurs uit Rusland de gelegenheid krijgen de hele aardappelketen in Egypte te controleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.