Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Rabo: maisprijs te laag ingeschat door handel

Londen – De maisprijzen zijn te laag. Analisten van de Rabobank denken dat de handel te weinig rekening houdt met de erg kleine maisvoorraad in de wereld.

De wereld heeft zelden in een seizoen zo weinig mais op voorraad gehad als in 2011/2012, schrijven analisten van Rabobank Agri Commodity Markets Research in een rapport over de maismarkt. De Rabo-analisten vinden de termijncontracten voor levering in december 2012 te laag geprijsd.
De Rabo-analisten realiseren zich dat hun conclusie voorbarig is. ”De voorspelling is niet zonder risico want de onzekerheid is erg groot aan het begin van het groeiseizoen. Tot nu toe is duidelijk dat het groeiseizoen in de VS goed is begonnen. Ook stijgt het maisareaal naar zo’n 38 miljoen hectare. Dat zou een druk op de maisprijzen moeten geven.”
De Rabo-analisten stellen echter dat de inzaai van mais in de VS, verreweg de grootste exporteur ter wereld, net is begonnen. ”Bovendien is veel mais in droge grond gezaaid. En de verhouding tussen maisvoorraad en verbruik klein is. En de vraag naar mais neemt toe. Daarom verwachten wij een verdere stijging van de maisprijs.”
De Rabo-analisten vergelijken dit seizoen met seizoenen die ook eindigden met een lage maisvoorraad. Op basis daarvan verwachten de analisten een maisprijs van $ 4,50 tot $ 8 per bushel (135 tot 315 euro per ton) in dit seizoen. Mais voor levering in december 2012 noteert in Chicago rond $ 5,30 per bushel (159 euro per ton). In Parijs staat het novembercontract op € 189,50 en het contract voor januari 2013 op € 191,50.

Laatste reacties

 • denker123

  Als de Rabobank dit jaar een maisprijs verwacht tussen 135 en 315 euro per ton,dan kunnen ze beter niets voorspellen ,en er geen papier aan vuil maken.

 • maisheuvel

  een ding is zeker:Niemand weet het!

 • The Hulk

  Voorspellingen doen van een graanproduct die in gans Europa nog niet eens bovenstaat is zeveren. We hebben de laatse jaren al genoeg schommelingen gezien. Waar Robo geen verstand van heeft is rekening te houden mee de bio ethanolvraag . Gelet op de steeds stijgende olieprijzen en daar tegenover een belaberd koolzaad areaal in de eu zou de prijzen voor mais en zonnebloemen naar ongekende hoogtes kunnen brengen.
  Het is nu reeds geweten dat er in de handel reeds nerveuzieteit heerst om de beschikbare granen geschikt voor bio ethanol e a oliehoudende verwerking in de hand te krijgen . Laat ons zeggen dat de prijzen reeds 13% hoger liggen voor de oogst 2012 dan die van 2011.
  Dus neerwaarts zal het zekers niet gaan.

 • denker123

  De Rabobank weet wel hoe de vork aan de steel zit in verband met de vraag naar ethanol,dit jaar zal er in de V.S.niet meer mais tot ethanol verwerkt worden omdat er geen vraag naar ethanol is. De verplichte 10% bijmenging is zowat vol,vrijwillig tanken de E85 doen de Amerikanen niet wegens te duur.De uitbreiding naar de verplichte 15% bijmenging komt er voorlopig niet de tankstations zijn tegen.De multinationals Monsanto,Cargill.A.D.M.en ook de Rabobank blijkbaar zijn nog aan het lobbien bij de regering Obama.Trouwes de distiller grains het bijprodukt van ethanol komt ook hoe langer hoe meer onder vuur in de V.S..In het onafhankelijke melkvee maandblad {Milkweed}staat een artikel over sulfur vergiftiging bij koeien dat,veroorzaakt wordt door het produkt sulfuric {H2So4 } dat toegevoegd wordt bij de mais voor het ethanolproces .Waardoor er veel meer uitval is bij melkkoeien.We zijn zelf 2jaar geleden al met deze distillers grains gestopt ,omdat er slijters onder de koeien kwamen,nadien was het probleem opgelost.

Of registreer je om te kunnen reageren.