Akkerbouw

Nieuws 785 x bekeken

Prijzen graan en soja hoger in Chicago

Chicago – De prijzen van tarwe, mais en soja eindigden donderdag allemaal in de plus op de termijnmarkt in Chicago.

De tarweprijs wordt vooral omhoog geduwd doordat het gaat vriezen in de grootste tarweregio's van de VS. Analisten vrezen schade aan de gewassen. Daarnaast exporteert de VS veel mais.
De prijs van soja stijgt omdat China veel bonen blijft kopen in de VS. Daarnaast worden berichten gepubliceerd in China dat de akkerbouwers meer mais willen zaaien, maar dat er onvoldoende zaad beschikbaar is. De groei van het maisareaal gaat ten koste van het areaal sojabonen. Dat zou meer dan 11 procent krimpen in China.
De stijging van de sojaprijs in Chicago heeft de koolzaadprijs op de termijnmarkt in Parijs ook omhoog geduwd. Het meicontract sloot donderdagavond op 499,25 euro. Dat is 1,75 euro hoger dan de slotstand op woensdag.
Begin deze week stonden de sojaprijzen onder druk doordat speculatieve fondsen hun posities verzilverden. Het aantal openstaande long-posities, waarbij de handelaar uitgaat van een prijsstijging, stond begin vorige week op een recordniveau.
De prijzen stegen gisteren op de termijnmarkten ondanks dat China opnieuw aangeeft dat de economische groei vertraagt. In het eerste kwartaal van dit jaar is de Chinese economie 8,1 procent gegroeid. Dat is veel meer dan in andere landen, maar minder dan waarop analisten hadden gerekend. Een lagere groei betekent minder behoefte aan agrarische grondstoffen.
Volgens analistensite Agrimoney heeft de tragere groei in China gevolgen voor de grondstofprijzen. Maar de dalingen waren vooral te zien bij rubber en koper. De prijzen van agrarische grondstoffen als suiker, graan, soja en katoen werden niet beïnvloed door de nieuwe Chinese cijfers.

Of registreer je om te kunnen reageren.