Akkerbouw

Nieuws 421 x bekeken 1 reactie

Polen wil ook verbod op MON810

Warschau – Polen wil de teelt van de transgene maissoort MON810 verbieden. De Poolse landbouwminister Marek Sawicki heeft volgens Agra Europe gemeld dat wetgeving daarvoor in de maak is. Eerder vroeg Frankrijk aan de Europese Commissie om de teelt van de maissoort in de gehele EU te verbieden.

Mogelijk stellen de Verenigde Staten wraakmaatregelen in tegen de Poolse maatregel.
In maart stelde Frankrijk een tijdelijk verbod op de teelt in, nadat een definitief teeltverbod door het hooggerechtshof als illegaal werd beoordeeld. Ook in zeven andere Europese landen, waaronder Oostenrijk en Duitsland, hebben MON810 in de ban gedaan. De teelt is wel toegestaan in onder meer de VS, Brazilië, Argentinië, Australië en Canada.
Sawicki meent volgens Agra Europe net als sommige wetenschappers dat het stuifmeel van MON810, dat wordt geproduceerd door het Amerikaanse Monsanto, schade kan toebrengen aan bijen. In 2010 meldde het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Transgenic Review dat de weerstand is ingegeven door onwetenschappelijke angst.
Onder het Deense voorzitterschap van de EU zijn de 27 lidstaten van de EU in onderhandeling gegaan over het toestaan van de teelt van genetisch veranderde gewassen. Deze gesprekken zijn echter op niets uitgelopen. Negen landen hebben aangegeven de teelt op geen enkele wijze te willen toestaan.
MON810 is een bt-soort, wat betekent dat het gewas zelf een antistof produceert tegen insecten zoals de Europese maiswortelboorder. Volgens Wikileaks, een internationale organisatie die informatie helpt lekken, werd het Franse verbod voor MON810 in de VS ontvangen met het opstellen van een lijst met mogelijke wraakmaatregelen.

Eén reactie

  • Willem1962

    Het word tijd dat dit soort maatregelen genomen worden! Bedrijven als Monsanto en consorten hebben een ding voor ogen en dat is het financiele gewin. Nu wil ik daarmee niet zeggen dat het nastreven van een positief resultaat een slecht ding is per se, maar de manier waarop er met transgene zaden omgegaan word en er agrariers bedreigt worden door Monsanto is helemaal van deze wereld. In de provincie Saskatchewan, Canada, is er een akkerbouwer voor de rechter gedaagd omdat er koolzaad in zijn land voor kwam welke hij niet gezaaid had en wat bleek van Monsanto afkomstig te zijn. Hij heeft een dikke boete moeten betalen! Er zijn meer van dit soort dingen en er komen er nog meer, let maar op.
    Geknoei met genen is niet helemaal het beste voor de mensheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.