Akkerbouw

Nieuws

Pas gezaaide gewassen snakken naar water

Doetinchem – In Flevoland wordt plaatselijk beregend om pas gezaaide gewassen te laten kiemen. Adviesbureau DLV Plant hoopt voor de telers dat er snel een beetje regen gaat vallen.

Agrifirm meldt dat plaatselijk aanzienlijke vorstschade is opgetreden in bieten. "Over het algemeen valt de schade mee. Er zijn echter percelen waar behoorlijk veel uitval is", meldt de coöperatie op haar website.
Er zijn al veel uien en bieten gezaaid in Flevoland, meldt adviseur Paul Hooijman van adviesbureau DLV Plant. "Maar de telers wachten nu op regen. Anders kan een deel van het zaad in droge grond komen te liggen. Dan krijg je tweewassigheid in het perceel en dat maakt de onkruidbestrijding erg lastig. In Flevoland wordt vanwege de droogte pas gezaaide gewassen beregend om tweewassigheid te voorkomen."
Hooijman raadt telers aan te wachten met de onkruidbestrijding omdat nachtvorst wordt voorspeld. "Een bespuiting tast de waslaag aan van vooral bieten, maar ook van uien. Dan worden ze gevoeliger voor vorstschade."
In het zuidwesten zijn alle uien gezaaid, zegt DLV-adviseur Luc Remijn. "De bieten zijn vrijwel geheel gezaaid. Eind volgende week zijn alle aardappelen gepoot. Het wordt wel tijd dat er wat regen gaat vallen."
In het Noorden is het beeld wisselend, zegt akkerbouwspecialist Rémy Spierings van Agrifirm. "Het zaaien is voor een groot deel gebeurd. Hier en daar is begonnen met het poten van aardappelen. Een beetje regen is welkom om het contact tussen bovengrond en ondergrond te herstellen."
Het Bureau Aardappelmarkt Informatie van het Productschap Akkerbouw verwacht dat halverwege deze week 15 procent van de aardappelen is gepoot. "Maart 2012 gaat de boeken in als een van de droogste sinds jaren."

Of registreer je om te kunnen reageren.