Akkerbouw

Nieuws

Paasvraag stimuleert prijs op afzetmarkt

De aantrekkende vraag door Pasen helpt de prijs omhoog bij een aantal producten.

Dat is bijvoorbeeld zichtbaar bij witlof. De prijs lag eind vorige week op een droevig laag niveau van rond de 40 cent (klokprijs), nu zijn hogere prijzen zichtbaar. Op de Belgische veilingen is de prijsstijging het meest evident. De prijs kon daar volgens een handelaar maandag zelfs 70 cent aantikken. In Nederland kwam de prijs niet boven de 60 cent, of iets daaronder voor de kortgrof I-S.
Afgelopen week was de aanvoer gewoon te groot om goed op te nemen door de markt. Supermarkten hebben even genoeg van acties met witlof. Juist die afzet zorgde de laatste weken voor een goede prijsvorming in witlof.
Bij asperges was dinsdag even sprake van een kleine inzinking van de prijs voor kasasperges. De prijs van rond de 9 euro was niet slecht (klokprijs). Het lijkt een gevolg van de normale dinsdagdip. De aanvoer is groot na het weekend. De markt moet dat opnemen. Gangbaar afgelopen week is een prijs tussen de 10 en 12 euro per kilo, gunstig voor de kastelers. Komende week neemt de aanvoer van de vollegrond toe. De horecavraag naar asperges loopt dan naar verwachting al op.

Of registreer je om te kunnen reageren.