Akkerbouw

Nieuws

Opnieuw ringrot in zuidwesten

Utrecht – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij acht aardappeltelers in Zuid Holland en Zeeland ringrot aangetroffen. De partijen aardappelen zijn opgespoord en worden uit de handel gehaald.

De NVWA kwam de besmetting op het spoor nadat de Duitse overheid begin maart een vondst van ringrot in aardappelen in Duitsland heeft gemeld. Die teler had gebruik gemaakt van Nederlands pootgoed uit 2010.
Het pootgoed bleek afkomstig van een teler op Goeree-Overflakkee. Deze teler had een deel van het pootgoed voor zichzelf gehouden, een deel in Duitsland en een deel in Nederland verkocht. In de nateelt bij deze pootgoedteler is ringrot aangetroffen. De NVWA is een onderzoek gestart naar alle nateelt in 2011 van deze teler.
Daarop is bij zeven aardappeltelers in Nederland ringrot aangetroffen. Ook heeft de NVWA onderzoek gedaan naar alle partijen pootgoed van de teler van zijn oogst uit 2011, inclusief het deel dat al elders in Nederland was afgeleverd. Van die oogst is in twee partijen ringrot aangetroffen. De definitieve uitslagen van de onderzoeken van de genomen monsters worden in mei en juni bekend. Het pootgoed van de oogst uit 2011 van de desbetreffende teler mag niet worden gebruikt als pootgoed.
In 2009, 2010 en 2011 vond de NVWA meerdere keren ringrot in aardappelen afkomstig van Goeree-Overflakkee. Daarom gelden sinds eind vorig jaar extra eisen voor alle aardappeltelers op het Zuid-Hollandse gebiedsdeel.
Een van de maatregelen is dat de NVWA begin dit jaar vlak voor het poten inspecties heeft uitgevoerd. Van de 64 gecontroleerde bedrijven gebruikten 7 pootgoed dat niet door de keuringsdienst NAK is gecertificeerd. Vaak gaat het om eigen geteeld pootgoed. Het illegaal geteelde pootgoed is verwerkt tot veevoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.