Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Oekraïne werkt aan bijmengplicht biobrandstof

Kiev – Oekraïne wil een verplichte bijmenging van biobrandstof invoeren. Volgens het Productschap Akkerbouw bereidt de overheid wetgeving voor om in 2013 een bijmenging van minimaal 5 procent ethanol aan fossiele brandstoffen verplicht te stellen. De bijmenging gaat volgens het plan in 2014 naar 7 procent.

Volgens het productschap is de voornaamste reden voor het bijmengplan om de afhankelijkheid van de invoer van fossiele brandstoffen te verminderen. Ook is de verplichte bijmenging een steuntje in de rug van de akkerbouwers omdat een deel van het graan en de suiker wordt omgezet in ethanol. Dat heeft een prijsopdrijvend effect.
In de VS heeft de verplichte bijmenging van ethanol in fossiele brandstof de afgelopen jaren geleid tot een grote vraag naar mais. Vorig jaar is een derde van alle in de VS geteelde mais verwerkt tot biobrandstof. Dat heeft de maisprijs wereldwijd opgedreven. De helft van de wereldhandel in mais is afkomstig uit de VS.

Eén reactie

  • denker123

    Oekraine is ook al luchtkastelen aan het bouwen. Vandaag de wetgeving voorbereiden,in 2013 al verplichte 5% ethanolbijmenging in 2014 al 7% ,alles verplicht zoals bij de vroegere Communistische planeconomie.Doelen werden toen nooit gehaald,ze hebben blijkbaar nog niet uitgerekend hoeveel mais hiervoor nodig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.