Akkerbouw

Nieuws 271 x bekeken

’Nieuwe test mogelijk voor veiligheid transgeen gewas’

Wageningen – Biologisch geteelde aardappelen hebben een hogere genexpressie voor de productie van zetmeel dan gangbare aardappelen. Dat stelt onderzoeker Jeroen van Dijk van Rikilt, onderdeel van Wageningen UR.

Door het RNA in de plantencellen te meten kan Van Dijk onderscheid maken tussen biologische en gangbaar geteelde aardappelen. De teeltomstandigheden beïnvloeden de genexpressie in de aardappelplant, ontdekte Van Dijk. "Dan zie je significante verschillen tussen gangbare en biologisch geteelde aardappelen."
Een deel van het RNA correspondeerde met eiwitten die zorgen voor de aanmaak van zetmeel in de aardappelen. Biologische aardappels hebben meer van dit RNA dan gangbare aardappelen.
Van Dijk ontdekte dat je het verschil in teeltwijze kunt meten in de aardappel. Volhens hem kan dit type test van pas komen om transgene gewassen te beoordelen. Van Dijk: "Nu wordt de veiligheid van transgene planten vaak getest met muizen, maar dat levert nooit wat op. Je kunt beter een analyse maken van de genexpressie in het lab. Dan heb je meer informatie en er zijn geen proefdieren nodig om de veiligheid van nieuwe gewassen te toetsen."

Of registreer je om te kunnen reageren.