Akkerbouw

Nieuws

NAK wil betere aanpak illegale handel pootgoed

Emmeloord – De keuringsdienst NAK wil met Breeders Trust in gesprek om illegale handel in pootaardappelen via internet beter aan te pakken. De NAK controleert al wel of pootgoed onder een verzamelcertificaat op de juiste bestemming is gekomen.

Breeders Trust, een organisatie die de belangen behartigt van aardappelkweekbedrijven, schat dat in Nederland enkele honderden tonnen illegale pootaardappelen is aangeboden via internet. De handel is illegaal als het pootgoed betreft dat is gecertificeerd onder een verzamelcertificaat. Pootgoed mag ook niet los worden verhandeld. En vaak geldt de eis om overtollig pootgoed terug te leveren aan het handelshuis.
De NAK controleert wel of pootgoed onder een verzamelcertificaat inderdaad bij de eindgebruiker terecht is gekomen, zegt Henk van de Haar, specialist keuringsbeleid. "Maar het is lastig om alle partijtjes die te koop worden aangeboden te controleren. Zeker als het rechtstreeks wordt aangeboden aan de buurman."
Van de Haar wijst erop dat de controle op het gebruik van ongekeurd pootgoed een overheidstaak is via de Voedsel en Waren Autoriteit. "De NAK certificeert en ziet toe op de verzamelcertificaten. Maar we willen graag overleggen met Breeders Trust en andere betrokkenen in de sector hoe we dit beter kunnen aanpakken. De NAK heeft geen bevoegdheid om boetes op te leggen."
Directeur Geert Staring van Breeders Trust vindt de illegale handel gevaarlijk. "Het pootgoed is moeilijk traceerbaar en de ontvangende teler weet niet wat hij in huis haalt. Wij eisen direct van de verkoper om te stoppen met de handel. Zo niet, dan volgen juridische stappen. Het gaat de handelshuizen niet alleen om het feit dat illegale handel de markt verstoort en een level playing field in de weg staat. Het gaat ook om het behoud van het goede imago van Nederlands pootgoed."
Van de Haar beaamt het risico. "Het is spelen met vuur. Kijk maar naar de nieuwe ringrotbesmettingen in het zuidwesten. Nederland heeft er groot belang bij de goede naam van het pootgoed hoog te houden."

Of registreer je om te kunnen reageren.