Akkerbouw

Nieuws

Monsanto profiteert van uitdijend areaal in de VS

St. Louis - Monsanto heeft in het afgelopen kwartaal een nettowinst geboekt van 1,2 miljard dollar (918 miljoen euro), 19 procent meer dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Het Amerikaanse bedrijf zag de omzet toenemen van 4,13 naar 4,75 miljard dollar (3,6 miljard euro). De cijfers zijn beter dan de meeste analisten hadden verwacht. Monsanto profiteert naar eigen zeggen van een sterke vraag naar genetisch gemodificeerd maiszaad in zowel de VS als Latijns-Amerika. Volgens topman Hugh Grant is Monsanto bezig met een scherpe comeback, na een desastreus 2010, toen verkopen van Roundup-herbiciden terugvielen door Chinese concurrentie. De afzet is nu gestabiliseerd.
Monsanto zag de omzet aan maiszaad toenemen van 2,4 naar 2,8 miljard dollar (2,1 miljard euro). De verkopen van sojazaden nam met 12 procent tot tot 689 miljoen dollar (527 miljoen euro). De omzet groeit volgens Monsanto deels doordat lagere prijzen worden gehanteerd. Monsanto prees zichzelf volgens Grant lang met een te hoge prijsstelling uit de markt.
In de VS kan Monsanto volgens Grant profiteren van een groeiend maisareaal. Het areaal mais groeit in de VS naar het hoogste niveau sinds 1937, meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw op basis van een enquete onder 84.500 akkerbouwers. Het areaal tarwe en soja daalt wel, maar maiszaad is voor Monsanto de belangrijkste categorie.
Monsanto verwacht ook veel van de introductie van een plant die zowel tegen insecten als onkruid bestand is in Brazilië. De introductie staat gepland voor 2013. Volgens Grant heeft Monsanto weliswaar een positie verworven in Brazilië, maar staat de regio pas aan het begin van een revolutie waarbij boeren steeds meer biotechnologie gaan gebruiken.
De voor Monsanto minder belangrijke katoenverkopen daalde. De afzet van groentenzaden daalde met name door minder verkopen in Europa. Veel afzet van groentenzaden wordt grotendeels vanuit Nederland gedaan. Monsanto nam in 2008 De Ruiter Seeds over.

Of registreer je om te kunnen reageren.