Akkerbouw

Nieuws 446 x bekeken

Minder graanexport vanuit Zwarte Zee

Kiev - Analisten verwachten dat de landen rond de Zwarte Zee volgend seizoen minder graan exporteren.

Volgens het Productschap Akkerbouw gaan analisten er van uit dat Rusland, Oekraïne en Kazachstan samen 2,4 miljoen ton minder graan exporteren dan in het huidige seizoen 2011/12. Dit seizoen komt hun gezamenlijke export op 54,8 miljoen ton.
Volgens het productschap zijn de vooruitzichten voor Rusland goed. Maar voor Kazachstan en Oekraïne wordt een aanzienlijk lagere graanoogst verwacht. Van september tot en met november viel in die landen de kleinste hoeveelheid neerslag in vijftig jaar. Daarbovenop kregen de wintergranen zeer strenge vorst te verduren in februari.
Daardoor verwachten analisten dat Oekraïne dit jaar slechts 12 miljoen ton tarwe oogst, tegen 22 miljoen ton vorig jaar. Omdat veel uitgevroren wintertarwe wordt ingezaaid met mais, wordt een maisoogst verwacht van 25 miljoen ton tegen 22,5 miljoen ton vorig jaar.
Kazachstan oogst dit jaar naar verwachting 15 miljoen ton graan, tegen 25,5 miljoen ton vorig jaar, ook als gevolg van de droogte en de vorst in februari.
De landen rond de Zwarte Zee bedienen over de jaren heen gemiddeld rond de 20 procent van de wereldmarkt voor tarwe en rond de 10 procent van de maismarkt. Hun aandeel valt volgend seizoen veel lager uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.