Akkerbouw

Nieuws 651 x bekeken

Meer gele roest en septoria in wintertarwe

Westmaas – In de wintertarwe komt meer gele roest en septoria voor dan eind maart vorig jaar.

Gele roest profiteerde van de warme herfst en de hoge luchtvochtigheid in januari, zegt adviseur Harm Groeneweg van gewasbeschermingsmiddelenproducent Bayer. "Gele roest heeft de vorst doorstaan. In het zuiden en ook in het midden van het land zijn nogal wat percelen aangetast."

Bayer volgt 58 percelen wintertarwe verspreid over het land om de ziektedruk in de gaten te houden. De druk van septoria is iets hoger dan vorig voorjaar, stelt Groeneweg. ”Vroeg gezaaide gewassen zijn sterker aangetast dan later gezaaide. Het percentage planten met septoria is nu 48 procent. Dat was vorig jaar 38 procent. Het gemiddelde percentage aangetast bladoppervlak van aangetaste planten is nu 3,6 procent en was vorig jaar 2,3 procent.”

Bayer ziet nog weinig meeldauw in de wintertarwe. Op een perceel is bruine roest gevonden.

De wintertarwe is volgens Groeneweg ondanks de vorst verder ontwikkeld dan gemiddeld. ”Door de hoge temperatuur in maart zal de tarwe vroeg schieten. Het spuiten met een groeiregulator en de eerste ziektebestrijding worden twee weken eerder verwacht.”

Of registreer je om te kunnen reageren.