Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Marktbureau verwacht nog groter maisareaal VS

Chicago – De akkerbouwers in de Verenigde Staten zaaien dit jaar meer mais dan het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht.

Marktbureau Informa Economics verwacht een maisareaal van 39 miljoen hectare in de VS. USDA ging in de eerste areaalprognose die eind maart verscheen uit van 38,8 miljoen hectare.
Dat zei directeur van Informa Economics Bruce Scherr op een conferentie in Chicago, meldt persbureau Agra Europe. Voor sojabonen verwacht Scherr een areaal van 30,1 miljoen hectare. USDA gaat uit van 30 miljoen hectare.
Volgens Scherr is de maisteelt wat betreft saldo aantrekkelijker voor de Amerikaanse akkerbouwers dan sojabonen, ondanks het feit dat de sojaprijs de laatste weken flink is gestegen. Op de termijnmarkt in Chicago werd soja sinds 1 januari 18,2 procent duurder. Scherr: "Voorheen verdiende een akkerbouwer met de maisteelt 296 dollar per hectare meer dan met sojabonen. Door de prijsstijging van sojabonen is dat verschil bijna verdwenen. Maar de akkerbouwers hadden hun bouwplannen al ingevuld en het zaaizaad al besteld. De recente prijsstijging van soja verandert daar niet zo veel aan."
Het maisareaal in de VS groeit dit jaar naar de grootste oppervlakte in 75 jaar. Daardoor kan de Amerikaanse maisvoorraad aangroeien. Die zakt eind deze zomer voor de nieuwe maisoogst naar de kleinste omvang in zestien jaar.

Laatste reacties

 • denker123

  Uitbreiding van de maisteelt is uitsluitend nodig voor het maken van onrendabele ethanol en gaat ten koste van de milleuvriendelijke luzerneteelt(geen kunstmeststikstof nodig),groenten in open lucht,de groententelers ontslaan hun Mexicaanse arbeiders en verkopen hun machines,om mais voor ethanol te telen.Wanneer wordt deze zeepbel doorbroken?????

 • jan10

  Denker:teut toch niet over onrendabele ethanol.
  In het vorige artiekel schreef je nog dat een vat ethanol $120 dollar kost ,nou geef mij die dan i.p.v. olie ,ook ca $120 en moet dan nog gerafineerd worden. En als je steld dat ethanol niets voor steld aan volume schrijf je ook nog dat het 10% van de Amerikaanse benzine vervangt.Dat is nogal wat ,daarbij is Amerika ook nog de grootste ethanol en biodiesel exporteur ter wereld en daarbij ook nog de grootste graan en mais exporteur ter wereld . Dat de mexicaanse boeren mais gaan verbouwen zegt meer over de groente prijzen dan over de mais prijzen. In mijn ogen is de olie nog veel te goedkoop om verdere energie uitvindingen te bevorderen.

 • denker123

  Jan 10:Een vat ruwe olie kost maar een paar dollar aan raffinage kosten.Dit zijn Amerikaanse akkerbouwers die hun Mexicaanse arbeiders ontslaan,om in de plaats van groenten mais te telen voor ethanol.De Mexicanen telen nu in Mexico deze groenten ,tekort aan water is probleem nr.1 Deze groenten worden nu naar de groentefabrieken in de V.S.vervoerd ,nog meer diesel nodig. Het grote probleem bij de Flex pompen 85%ethanol +15%benzine is dat met ethanol1/3 minder kilometers gereden worden dan met benzine,de prijs is maar 5cent per liter minder dan het verplichte mengsel van 10% ethanol+90%benzine daarom wordt dit mengsel door bijna niemand getankt.Daarom blijft men verplicht bijmengen tot 10%ethanol wat eigenlijk maar 6.6% is in benzinewerking,de andere helft van het wegtransport rijdt op diesel in de V.S. dus is er maar 3,3% ethanol aandeel in het totale brandstofgebruik voor wegtransport,maar daar is wel 40%van de V.S.mais voor nodig dus zeer miniem .Daarom is het schandalig dat ethanol en biodiesel uitgevoert moet worden er is plaatsings ruimte genoeg in de V.S.,de Amerikanen tanken alleen ethanol omdat het verplicht is.

Of registreer je om te kunnen reageren.