Akkerbouw

Nieuws 556 x bekeken

IGC: productie graan stijgt wereldwijd

Londen – In het seizoen 2012/13 zal de wereldwijde graanproductie uitkomen op 1876 miljoen ton (+1,9 procent).

Deze voorlopige raming van de International Grains Council (IGC) is gebaseerd op de huidige inschattingen voor het planten en zaaien.
Het totale areaal aan tarwe en ruwe granen zal 540 miljoen hetcare bedragen, eveneens een groei van 1,9 procent en wordt daarmee het grootste areaal sinds het groeiseizoen 1996/1997.
De grootste groei voorziet de IGC in de voormalige Sovjetrepublieken en Noord-Amerika. Het aandeel aan tarwe zal iets teruglopen, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door grotere oogsten aan mais, sorghum en gerst.
De IGC verwacht dat de wereldwijde graanbalans in 2012/13 iets meer in evenwicht komt. De graanconsumptie van 1870 miljoen ton wordt wat lager dan de totale productie. De belangrijkste groei zit in het diervoedinggebruik, ondersteund door de grotere vraag naar vlees in ontwikkelingslanden. De groei van industriëel gebruik – vooral voor ethanol en zetmeel – zal relatief klein blijven.
De wereldwijde handel in graan zal iets groeien naar 263 miljoen ton, voorziet de IGC. Met name de handel in mais zal groeien door stijgende veevoervraag vanuit China. Oost-Azië en Noord-Afrika zullen meer graan importeren.
De Europese Commissie verlaagde de graanprognose voor de EU een maand geleden nog met bijna 1 miljoen ton naar 289,3 miljoen ton ten opzichte van de vorige prognose. Dit ondanks het feit dat het areaal 400.000 hectare groter wordt ingeschat op 56,9 miljoen hectare. De beschikbaarheid van graan daalt dit jaar volgens de Europese Commissie, doordat het verbruik harder groeit dan de hogere productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.