Akkerbouw

Nieuws

Hongarije probeert btw-fraude met akkerbouwgewassen te stoppen

Boedapest – In Hongarije betalen afnemers van akkerbouwproducten voortaan btw rechtstreeks aan de staat en niet aan de leverancier.

De zogeheten verlegging van de btw is onder meer het gevolg van de grote hoeveelheid graan die zwart wordt verhandeld. Volgens het ministerie van landbouw is het aandeel van de zwarte economie bij graan 20 tot 30 procent.
De invoering van de nieuwe regeling kan volgens het ministerie vooral effectief zijn bij typen fraude waarbij de afnemer na doorverkoop en nog voor het afdragen van de btw verdwijnt dan wel failliet gaat. Volgens de factuur heeft de volgende afnemer wel recht op btw-teruggave.
De leverancier moet in de toekomst op zijn belastingaangifte het btw-nummer van de afnemer opgeven, terwijl de afnemer het btw-nummer van de leverancier aan de belastingdienst doorgeven. De verleggingsregeling wordt vanaf 1 juli ingevoerd indien goedgekeurd door de Europese Commissie.
De regeling geldt dan voor graan, oliehoudende zaden en eiwithoudende planten.

Of registreer je om te kunnen reageren.