Akkerbouw

Nieuws

Hagel treft biet en ui

Dronten - De afgelopen dagen zijn tientallen meldingen binnengekomen van hagelschade. Vooral suikerbieten, vroeg gezaaide uien en bloembollen zijn geraakt.

Interpolis in Zoetermeer meldt 30 schademeldingen sinds donderdag. De meldingen kwamen van akkerbouwers uit Zeeland en Flevoland. Ook telde de verzekeraar 30 meldingen van blikseminslag in dezelfde regio’s.

Directeur Marien Boersma van Agriver in Hasselt heeft 38 schademeldingen binnengekregen sinds het weekend. De meldingen komen van akkerbouwers. Een indicatie over het schadebedrag is nog niet te geven. Boersma: “De taxateurs zijn nog niet op pad geweest. Er zal wel schade zijn, maar ik verwacht geen ramp.” Het zijn vooral de suikerbieten die geraakt zijn en vroeg gezaaide uien. Ook zijn bloembollenvelden beschadigd en tulpen geknakt.

De hagel is in een diagonale lijn over Nederland getrokken. De regio Zeeuws-Vlaanderen, ten westen van Dronten en Lelystad in Flevoland, in Drenthe de omgeving van Witteveen en het noordoosten van Groningen in de omgeving van de Eemshaven zijn getroffen gebieden. Sommige buien gingen gepaard met hevige onweer en bliksem.

De financiële schade zal meevallen, zegt Erik Nagelhoud akkerbouwspecialist bij Agrifirm. “Het gewas is nog klein en kan zich nog voldoende herstellen. Er zijn echter wel percelen die flink geraakt zijn en waar de jonge suikerbieten driekwart van het blad moeten missen. De verschillen zijn groot. Op sommige percelen is meer dan 50 millimeter gevallen. Op andere percelen nog geen 15 millimeter.”

Akkerbouwer Kuno van der Marel heeft een perceel gehuurd in Lelystad aan de Elandweg. Ook zijn suikerbieten en uien zijn getroffen. Al is het minder ernstig dan de percelen ten westen van Dronten, weet Van der Marel. “Ik ben maandagochtend op het land geweest en schat dat 20 procent van de bieten geraakt is. Ik verwacht dat de beschadiging geen opbrengstderving zal geven. Daarvoor staan er gelukkig nog genoeg planten wel overeind.”

Of registreer je om te kunnen reageren.