Akkerbouw

Nieuws 815 x bekeken

HZPC koopt Zweeds pootgoedbedrijf

Joure - Pootgoedhandelshuis HZPC Holland neemt alle aandelen over van HZPC-Kantaperuna in het Zweedse Lidköping.

Het pootaardappelbedrijf HZPC-Kantaperuna is in 2007 gestart als een joint venture tussen Pohjoisen Kantayhtiö uit Finland en HZPC.

Pohjoisen Kantayhtiö, voorheen bekend als Kantaperuna, had 60 procent van de aandelen en HZPC 40 procent. HZPC heeft de resterende 60 procent van de aandelen gekocht. Hierdoor wordt HZPC-Kantaperuna een 100 procent dochter van HZPC Holland.
De samenwerking startte in 2007 omdat het Finse bedrijf de activiteiten in Scandinavië wilde uitbreiden, zegt directeur Gerard Backx van HZPC. "Pohjoisen Kantayhtiö was vooral actief in het noorden van Scandinavië. HZPC was vooral op het Zuiden georiënteerd. Door de samenwerking heeft HZPC het marktaandeel in Zweden weten te verdrievoudigen."
Pohjoisen Kantayhtiö wil zich echter meer oriënteren op de verwerking van aardappelen, zegt Backx. "HZPC blijft een pootgoedbedrijf. Daarom nemen wij de aandelen over van Pohjoisen Kantayhtiö."
Volgens Backx is Zweden een aantrekkelijke markt voor pootgoedbedrijven. "In Zweden worden veel vrije rassen gebruikt. Daar is ruimte voor licentierassen. Die halen een hogere opbrengst en scoren beter op kwaliteit, zowel voor de verwerking als voor de afzet bij supermarkten."
Pootgoedbedrijf Agrico startte in 2009 een samenwerking met het Zweedse aardappelhandelsbedrijf Lantmännen Lantbruk. Eind 2010 werd Agrico volledig eigenaar van Agrico Nordic.

Of registreer je om te kunnen reageren.