Akkerbouw

Nieuws 573 x bekeken

Harde klap voor Greenery op Engelse markt

Schipluiden – In het lastige Ehec-jaar 2011 zag The Greenery de afzet van groente en fruit op de Engelse markt kelderen met een kwart. The Greenery boekte een nettowinst van 1,9 miljoen euro, maar die kwam niet uit de eigen verkoop van groente en fruit.

The Greenery is verrast over de ontwikkeling op de Engelse markt. Door de Ehec-crisis keerden de inkopers zich veel sterker op Engels product en ontstond druk op de afzet. Doordat de Duitse markt maar met 13 procent kromp, is Engeland niet langer de grootste exportmarkt van de afzetorganisatie.
The Greenery boekte in 2011 een totaal nettoresultaat van 1,9 miljoen euro tegen 4,8 miljoen euro in 2010. Het effect van de Ehec-crisis op de resultaat van het bedrijf wordt geraamd op circa 6 miljoen euro, zo meldde het bedrijf op de presentatie van de jaarcijfers. De winst is vooral het gevolg van opbrengsten uit deelnemingen. Het bedrijfsresultaat was immers negatief.
De omzet daalde van 1,84 miljard euro naar 1,61 miljard. Dat komt door zowel lagere volumes als lagere prijzen. Het totale verkochte volume daalde 6 procent, stelde topman Philip Smits.
The Greenery is als handelsbedrijf niet getroffen door het vertrek van telers uit andere geledingen van Coforta-coöperatie. Smits meldde dat het handelshuis voor 60 miljoen euro aan nieuwe telersomzet heeft binnengehaald per 1 januari. Dat is het gevolg van de aantrekkelijkheid van het directe leveringsmodel van de afzetorganisatie stelde hij. Hij stelde dat de afzetorganisatie er nu beter voor staat dan in het begin van 2011, voor de crisis. Door de komst van nieuwe leden is de beschikbaarheid gestegen en zijn de kosten gedaald door voortgaande besparingsoperaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.