Akkerbouw

Nieuws 858 x bekeken

Gifvrij sorgum ontwikkeld

Kopenhagen – Deense en Australische onderzoekers hebben een nieuwe variant van het voedergewas sorghum ontwikkeld, dat geen gifstoffen produceert bij droogte.

Sorghum is in grote delen van de wereld een belangrijk voedergewas. In de Verenigde Staten, Afrika, China en Australië wordt het veel verbouwd; vaak als alternatief voor graan, omdat het gewas goed bestand is tegen droogte.
Een van de problemen bij sorghum is dat de plant gifstoffen produceert bij langdurige droogte. Dat maakt het gewas ongeschikt als veevoer, juist in perioden dat veehouders extra veevoer nodig hebben.
Onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen in Denemarken en Monash universiteit in Australië hebben met behulp van moderne DNA-analysetechnieken in het open veld gezocht naar mutaties van het gewas, waarbij het gen dat verantwoordelijk is voor de productie van de gifstoffen niet werkte of afwezig was.
In de op die manier gevonden en verder geteelde plant wordt bij droogte geen gif meer gevonden, of veel minder. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Plant Biotechnology Journal.

Of registreer je om te kunnen reageren.