Akkerbouw

Nieuws

Franse boeren willen vorstschade tot ramp laten verklaren

Parijs – De Franse boerenbond FNSEA heeft er bij minister van landbouw Bruno le Maire op aangedrongen de vorstschade in de akkerbouw in het westen van het land tot landbouwkundige ramp te verklaren.

Volgens de bond is in deze regio’s 40 tot soms 100 procent van het gewas door de hevige vorst van dit voorjaar verloren gegaan.

"Door die grote problemen kunnen we niet voldoen aan de eisen die Europa ons stelt, zoals de verplichte rotatie van gewassen", aldus secretaris-generaal Dominique Barrau na een onderhoud met het dg voor landbouw in Brussel. "Daar is me verzekerd dat de toeslagrechten zullen worden uitbetaald als we niet aan de eisen kunnen voldoen mits de staat de landbouwkundige ramp erkent."

Volgens Barrau is de situatie dit jaar erger dan in 1956. Daardoor is in streken als de Elzas, Lotharingen, Bourgogne en Champagne-Ardenne een groot deel van de wintergewassen verloren gegaan. De statistiekdienst SSP van het ministerie van landbouw schatte onlangs dat de vorstschade ongeveer 550.000 hectare beslaat maar voegde daar aan toe dat veel getroffen percelen zijn omgeploegd en alsnog zijn ingezaaid met voorjaarsgranen.

Of registreer je om te kunnen reageren.