Akkerbouw

Nieuws

FAO: volgend seizoen meer graan beschikbaar in wereld

Rome - De beschikbaarheid van graan neemt volgend seizoen 2012/2013 toe.

Dat komt volgens de wereldvoedselorganisatie FAO doordat de productie van tarwe en rijst groter uitvallen dan het verbruik. De FAO presenteert volgende maand de eerste volledige prognose voor 2012/2013. Maar de FAO meldt nu al dat een productie van 690 miljoen ton tarwe wordt verwacht voor de wereld. Dat is 1,4 procent minder dan de recordproductie van vorig seizoen, stelt de VN-organisatie voor landbouw en voedsel. Maar omdat het verbruik onder de productie blijft, groeien de wereldwijde voorraden aan tarwe.
Bij mais verwacht de FAO wel een krappere beschikbaarheid, vooral in de VS. “Ondanks dat de Amerikaanse akkerbouwers dit jaar meer mais gaan telen. Want de voorraad van de oude maisoogst in de VS valt veel kleiner uit dan eerder gedacht.”
De FAO vindt een stocks-to-use-ratio van 16 procent gewenst voor graan. Dan kan de voorraad aan het begin van het seizoen 16 procent dekken van het verbruik in dat seizoen, genoeg voor zo’n twee maanden consumptie. “De productie moet 6 procent stijgen om dat te bereiken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.