Akkerbouw

Nieuws 541 x bekeken

Europese koolzaadoogst naar beneden bijgesteld

Brussel - De Europese koolzaadoogst komt dit jaar uit op gemiddeld 2,88 ton per hectare. Dit verwachten marktanalisten van de Europese Commissie.

Voorheen gingen ze nog uit van een opbrengst van 3,02 ton per hectare. Vorstschade in met name Oost-Europa, de huidige droogte en een groeiend watertekort in Duitsland zijn hier de belangrijkste oorzaken van. Eerdere rapporten gingen ook al uit van lagere opbrengsten van EU-koolzaad.
De vorstschade vond vooral plaats in Polen, Roemenië, Bulgarije en Hongarije. De extreme kou in februari heeft vooral onderontwikkeld koolzaad in die landen hard getroffen.
In Duitsland werd de opbrengstverwachting van koolzaad fors naar beneden bijgesteld. van 3,80 naar 3,36 ton per hectare. Na de uitwintering is de situatie verergerd door het droge weer en een toenemend tekort aan water.
In maart is er in het in het oosten van Duitsland en in Tsjechië geen dag meer dan 5 millimeter regen gevallen, terwijl de regenval in april achterblijft bij het gemiddelde in die maand.
Intussen is de situatie in West-Europa juist verbeterd. Regenval in Groot-Brittannië, delen van Frankrijk en Italië, Spanje en Portugal heeft een einde gemaakt aan het watertekort.
Dat neemt echter niet weg dat de algemene teneur er een van lagere opbrengsten is, die ook gevolgen hebben voor de prijs. In Parijs noteerde koolzaad voor mei € 503,25 per ton. Dat was 0,4 procent meer dan in de maand ervoor. Bovendien ligt die notering nog maar 1 procent onder het recordniveau dat veertien maanden geleden bereikt werd.

Of registreer je om te kunnen reageren.