Akkerbouw

Nieuws

EU start project voor sterkere gewassen

Brussel – In de Europese Unie start een project voor het kweken van gewassen die beter bestand zijn tegen droogte en schimmelziekten. De leiding van het internationale project is in handen van het Britse onderzoeksinstituut Fera.

Het project Abstress loopt vijf jaar en kost 3 miljoen euro, meldt het Food and Environment Research Agency (Fera) op zijn site. Het instituut is een onderdeel van het Britse ministerie van landbouw Defra.
Aan het project doen twaalf instituten mee uit Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Duitsland, Hongarije, Tsjechië en Frankrijk. Volgens stafmedewerker Alison Wilson van Fera is het hard nodig dat zo'n project van de grond komt. "Kijk maar naar de droogte waar Groot-Brittannië nu last van heeft."
De onderzoekers maken gebruik van moderne technieken om nieuwe rassen te kweken, stelt Wilson. "De combinatie van droogte en ziekten is veel erger voor een plant dan alleen droogte of ziekte. Wij willen de genen en de biochemische processen identificeren die daar invloed op hebben."
In het project wordt een klaversoort in het laboratorium bloot gesteld aan een combinatie van droogte en de schimmelziekte fusarium. Wilson: "De gegevens die dit oplevert gaan we gebruiken om nieuwe erwtensoorten te kweken die beter bestand zijn tegen de combinatie van droogte en fusarium. Daarna gaan we veldproeven uitvoeren op verschillende plaatsen in Europa."
De onderzoekers richten zich op het kweken van erwten omdat het genoom van deze plant goed bekend is. Wilson: "Bovendien maakt de eiwitrijke plant de EU minder afhankelijk van de invoer van soja. Erwten hebben een lage CO2-voetafdruk. En ze leveren stikstof voor een vervolggewas, hetgeen kunstmest bespaart. De productie van kunstmest vergt ongeveer 1 procent van het totale energieverbruik in de wereld."
De onderzoekers gebruiken de schimmel fusarium om de planten te testen. Volgens Wilson tast fusarium het vermogen van een plant aan om water op te nemen. Daardoor ontstaat een grotere gevoeligheid voor droogte.
Projectleider Adrian Charlton van het Fera verwacht veel van het onderzoek. "We gebruiken de modernste technieken. Het moet leiden tot baanbrekende methoden om sneller planten te kweken die beter bestand zijn tegen de combinatie van een fusariumaantasting en droogte. De nieuwe technieken komen ook beschikbaar voor kleine en middelgrote veredelingsbedrijven."

Of registreer je om te kunnen reageren.