Akkerbouw

Nieuws 280 x bekeken

EU oogst dit jaar 3,3 procent minder oliehoudende zaden

Brussel – De EU produceert dit jaar minder oliehoudende zaden. Ook in de rest van de wereld daalt de productie van oliezaden. Daarom dringt de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca er op aan dat de EU meer moeite doet om de productie op peil te houden.

Copa-Cogeca schat dat de EU dit jaar 28,1 miljoen ton oliehoudende zaden oogst. Dat is 3,3 procent minder dan vorig jaar, zegt Gerard Tubery, voorzitter van de commissie oliezaden van Copa-Cogeca. "De productie daalt voor het tweede achtereenvolgende jaar. In verband met vorstschade en de voorjaarsdroogte kan de prognose verder worden verlaagd. Er is vooral vorstschade gemeld in Polen, Duitsland en Oost-Frankrijk. De gewassen in Spanje, Portugal en Frankrijk hebben last van droogte."
Ook de organisatie van graanhandelaren Coceral verwacht een kleinere productie van oliezaden in de EU-27. Die komt op 27,8 miljoen ton. Dat is 586.000 ton minder dan vorig jaar.
Coceral verwacht een kleine stijging van de koolzaadproductie naar 19,1 miljoen ton. De zonnebloemzaadproductie daalt flink naar 7,7 miljoen ton. De sojaproductie daalt iets naar 917.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.