Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Ctgb: recente bijenstudies hebben geen gevolgen

Wageningen – Het college voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) stelt dat de recent gepubliceerde studies in Science naar het effect van neonicotioniden op bijen en hommels geen gevolgen hebben voor de in Nederland toegetalten middelen.

Het Ctgb hanteert lagere grenswaarden dan de waarden waarbij volgens de studies bijen en hommels last hadden van de gifstoffen. Het Ctgb gaat de resultaten van de studies wel meewegen bij de beoordeling van nieuwe middelen voor zaadbehandeling op basis van imidacloprid, thiamethoxam of andere neonicotioniden.

Laatste reacties

  • bbuizer

    Valt uit die studies te concluderen, dat bijen en hommels niet reageren op lagere doseringen? Lijkt me tamelijk kort door de bocht. Meten is weten. Onderzoek daarom eerst bij welke lage tot zero dosering bijen en hommels geen last hebben en stem daar het beleid dan vanaf. Waar een wil is, is een weg.

  • Mels

    Wie betaald bepaalt,BASF,Bayer enz enz......

  • fa. de Graaf

    Als duidelijk is dat er een groot probleem is met de bijensterfte en dat wereldwijde gevolgen heeft voor de land en tuinbouw produktie, dan is het nodig dat er nader onderzoek komt. Hier blijkt duidelijk dat de burocraten geen enkele verantwoording nemen en de ctgb alleen voor de papierwinkel is. Wel is gebleken dat niet alleen de neonicotinoiden de mogelijke oorzaak zijn, maar vele factoren bij elkander. Dirk de Graaf. Julianadorp.


Of registreer je om te kunnen reageren.