Akkerbouw

Nieuws

Chicago start termijnhandel in tarwe Zwarte Zee-regio

Chicago – De CME Group start op 6 juni met de handel in termijncontracten voor tarwe geleverd in een haven aan de Zwarte Zee.

CME, eigenaar van de termijnmarkt in Chicago, moet nog toestemming krijgen van de toezichthouder CFTC.
CME wil met de nieuwe contracten de marktactiviteiten in Oost-Europa uitbreiden, zegt Tim Andriesen, directeur agrarische grondstoffen. ”De wereld leunt meer dan ooit op de Zwarte Zee- regio wat betreft graan. De nieuwe termijncontracten geven de regionale graansector de gelegenheid hun prijsrisico’s af te dekken.”
In mei start Intercontinentalexchange (ICE), de grote concurrent van CME, met de termijnhandel in tarwe, mais en soja. De ICE is nu vooral actief in suiker, katoen, cacao en sinaasappelsap. De Minneapolis Grains Exchange wil Canadees graan verhandelen. De SMX Group in Singapore start met de termijnhandel in rubber en suiker.
De interesse in agrarische termijncontracten is gestegen sinds 2007 door de malaise op de aandelenbeurzen en door de sterk schommelende prijzen van agrarische grondstoffen. Er is discussie of de termijnhandel de prijsfluctuaties niet juist versterkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.