Akkerbouw

Nieuws

Brazilië wil steun opkomende economieën in handelsconflict

Brasilia – Brazilië zoekt steun bij China, India en Rusland in de strijd tegen ”oneerlijk monetair beleid” door de VS en de Eurozone.

De VS en Eurozone houden volgens Brazilië de waarde van hun munt kunstmatig laag waardoor Brazilië onder meer minder vlees, mais en soja kan exporteren en minder aantrekkelijk is voor investeerders.
De Braziliaanse overheid uitte al eerder zijn grieven maar slaagde er niet in het onderwerp op de agenda te krijgen bij de Wereldhandelsorganisatie. Nu zoekt Brazilië steun bij wat het andere slachtoffers van de lage rente en de openstaande geldkraan in de VS en Europa noemt.
Handelsminister Fernando Pimentel spreekt van een ”monetaire tsunami” en stelt dat de andere zogeheten ”Bric-landen” reeds hebben aangegeven het in principe eens te zijn met Brazilië. De kans dat Brazilië erin slaagt het beleid in de VS en Eurozone gewijzigd te krijgen, wordt klein geacht.
Brazilië kan wel het gezamenlijke front binnen het wereldhandelsoverleg gebruiken, of de discussie als excuus gebruiken om invoertarieven voor bijvoorbeeld bio-ethanol te verhogen. Brazilië is sinds vorig jaar geen netto-exporteur maar juist importeur van bio-ethanol. Volgens Pimentel slaagt de VS er ook door de lage waarde van de dollar in bio-ethanol uit te voeren.
De Braziliaanse economie is sinds de financiële crisis vertraagd. Vorig jaar groeide de Braziliaanse economie met 2,7 procent, tegen 7,5 procent in 2010.

Of registreer je om te kunnen reageren.