Akkerbouw

Nieuws 303 x bekeken 1 reactie

Bleker: geen extra stimulans voor vlas en koolzaad

Den Haag - Het kabinet moet Nederlandse boeren flink stimuleren om oliehoudende zaden te produceren.

Op die manier hoeft er minder palmolie uit het buitenland te worden gehaald. Volgens Tweede Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) leidt de productie van palmolie tot het sneuvelen van regenwouden en veenbossen, vervuiling van rivieren en landjepik. Duurzame palmolie noemt zij een fabeltje, ‘verzonnen om het geweten van bedrijven, consumenten en overheden te sussen’. Het zou daarom beter zijn om zelf op grote schaal vlas, koolzaad en zonnebloemen te telen.
Bleker voelt niets voor het plan van Ouwehand. “Ik ontraad dit ten zeerste”, zegt hij. “Als we dat gaan doen, moeten we een gigantisch areaal aan de voedselproductie onttrekken, een half miljoen tot een miljoen hectare. Dat is ondenkbaar.” Ook extra financiele steun ziet hij niet zitten. “Dat zou afgaan van de gekoppelde steun uit Europa.”

Eén reactie

  • Divos

    Heeft Esther Ouwehand wel eens een akkerbouwbedrijf van dicht bij gezien?

Of registreer je om te kunnen reageren.