Akkerbouw

Nieuws 671 x bekeken

Bietenareaal nu bijna helemaal ingezaaid

Bergen op Zoom – Het suikerbietenareaal was begin deze week nagenoeg geheel ingezaaid. In Zeeland, Brabant, Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Noordoostpolder is het zaaien klaar. In de overige gebieden moest deze week nog een paar procent worden gezaaid. Dit seizoen loopt nu vrijwel gelijk met het zeer vroege zaaiseizoen van 2011.

De noordelijke klei-, zand- en dal/veengebieden lopen van oudsher wat achter op de rest van het land. Daar is de afgelopen twee weken een forse inhaalslag gemaakt en moest deze week nog 3 procent worden ingezaaid. In Gelderland moest na 10 april met 5 procent nog het meest worden ingezaaid.
De gemiddelde zaaidatum komt dit jaar uit op rond 29/30 maart. In 2011 was die datum extreem vroeg: 24 maart. Het langjarige gemiddelde van de zaaidatum is rond 8/9 april. "Het is de afgelopen twee weken heel snel gegaan," zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken van Suiker Unie. "We maken dit seizoen een mooie start met een vroege gemiddelde zaaidatum. De temperatuur is wat laag, maar gelukkig is er weer wat regen gevallen."
De nachtvorst heeft de afgelopen week niet tot veel schade geleid, voor zover Sikken ter ore is gekomen. "Met name de noordelijke lichte gronden hebben wat vorstschade opgelopen. Het gaat om enkele tientallen hectaren die moeten worden overgezaaid. Daar was ook wat last van stuif. Gelukkig heeft het ook daar nu geregend."
Het totale oppervlakte suikerbieten is net als voorgaande jaren rond de 73.000 hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.