Akkerbouw

Nieuws 1072 x bekeken 2 reacties

Bedrijven in VS mogen tot 15 procent bio-ethanol bijmengen

Washington – ADM, Dupont, Cargill en zeventien andere bedrijven hebben in de VS toestemming gekregen benzine die tot 15 procent bio-ethanol (E15) bevat te verkopen. Dat heeft het milieu-agentschap van de overheid, EPA, bekendgemaakt.

Tot nu toe mocht benzine maximaal 10 procent bio-ethanol bevatten. Voor de industrie is het besluit een grote overwinning.
De industrie vroeg de laatste jaren herhaaldelijk om het oprekken van de limiet. Ze spraken van een "blend wall". Auto's moesten volgens critici wel voldoen aan milieu-eisen, zoals een bepaalde uitstoot van CO2, maar de motor in de auto hoefde niet bestand te zijn tegen een bepaald bijmengpercentage. Mede daardoor kwamen bio-ethanolbedrijven in financiële problemen.
De EPA twijfelde lang of een groter gehalte bio-ethanol dan 10 procent auto's zou kunnen beschadigen. E15 wordt nu toegestaan voor auto's en lichte trucks die in 2001 of later zijn gebouwd. Benzine is momenteel duurder dan bio-ethanol, en producenten gaan daarom mogelijk meer bijmengen om het verschil te cashen.
De EPA meldt dat de regering Obama zich ten doel stelt bedrijven te helpen met het neerzetten van tenminste 10.000 bijmengpompen in de komende vijf jaar. Tegelijk is de vraag of consumenten in de VS E15 direct zullen vertrouwen, aldus de Renewable Fuels Association.
Directeur Jan Koninckx van het biobrandstoffenprogramma van DuPont denkt dat E15 "een mooie aanvulling" is op de benzine met 10 procent bio-ethanol en E85, waarbij 85 procent van de benzine uit bio-ethanol bestaat. E85 vergt zogeheten "flex-fuel"-motoren in auto's en wordt vooral in Zweden en het Midden-Westen van de VS gebruikt.

Laatste reacties

  • denker123

    Deze goedkeuring van de EPA is maar een stap voor de toelating van E15 .Het is al bedenkelijk dat het milleu agentschap al zo veel tijd nodig heeft om meer van het zogenaamd milleu vriendelijke ethanol bij te laten mengen.Nu moet de staat nog goedkeuring geven,en de pomphouders en de consumenten nog overtuigd worden De benzinepomphouders willen deze aparte pompen niet plaatsen ,mischien gratis door de staat De consument tankt alleen ethanol omdat hij niet anders kan omdat het verplicht is bijgemengd ,reclame voor ethanol ziet men hier nergens ,ethanol is hier verantwoordelijk voor duurder voedsel zegd de consument .Deze grote bedrijven zijn er op uit om hun graanafzet te regelen via de overheid dit is de gemakkelijkste weg . Er zal gewoon geen mais zijn om nog meer ethanol bij te mengen..Iedereen zegd dat er meer mais ,tarwe en soyabonen nodig zijn voor mensenvoeding veevoer en export,het wordt elk jaar minder ,het is alleen de produktie van ethanol uit mais die explosief gestegen is de laatste jaren .zie: Ag Agricultural Marketing Resource Center_Renewable... klik op :drop in biofuls en corn ethanol balance scheet. enz. Boerderij kan beter zelf een onderzoek doen over de biobrandstoffen in de wereld .  • denker123

    In elk groter dorp en stad in de V.S.zijn er nu al voldoende flex pompen ( 85% ethanol en 15% benzine)o,a,bij Kroger,Meijer ,de landbouwcooperaties,de grote oliemaatschapijen hebben er zowat geen .Als de Amerikanen echt willen kunnen ze volop ethanol tanken,maar ze doen het niet.Daarom is het in plaats van een grote overwinning een grote nederlaag voor de ethanolmakers ,als ze niet anders kunnen dan de ethanol verplicht door de burgers te laten tanken,om hun ethanoloverschot weg te werken ,in een tijd dat aardolie historisch duur is.

Of registreer je om te kunnen reageren.