Akkerbouw

Nieuws

Bayer: septoria in vrijwel alle percelen wintertarwe

Mijdrecht – In vrijwel alle percelen wintertarwe komt septoria voor.

In 30 procent van de percelen komt ook gele roest voor. Dat blijkt uit de derde gewasmonitoring van Bayer Cropscience. De producent van gewasbeschermingsmiddelen controleert 64 percelen wintertarwe verspreid over Nederland op ziekten.
De gele roest komt vooral voor in het zuiden en het midden van Nederland voor, zegt adviseur Harm Groeneweg. "De druk van gele roest is niet verminderd door het kille weer. De infectiemogelijkheden waren voor septoria de laatste twee weken optimaal. Op een beperkter aantal percelen wordt enige meeldauw of bruine roest gevonden. In Noord-Nederland wordt sneeuwschimmel op het blad gerapporteerd."
De ontwikkeling van de tarwe verloopt traag door het koele weer, zegt Groeneweg. "Toch is vrijwel overal de tarwe met de strekking begonnen. Gezien de ziektedruk is ons advies om bladziekten te bestrijden zodra het kan, bij voorkeur met Aviator of Skyway, de enige middelen uit de nieuwe carboxamiden-groep die op T1 worden geadviseerd."

Of registreer je om te kunnen reageren.