Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

BASF verder met veldproeven transgene aardappelen

Ludwigshafen - BASF Plant Science voert dit jaar in zowel Duitsland als Nederland en Zweden veldteeltproeven uit met de transgene aardappelrassen Modena en Fortuna.

Dat heeft het Duitse concern vandaag meegedeeld. In Nederland zullen de veldtests plaatsvinden in Gelderland, Drenthe en Noord-Brabant. In Duitsland in Saksen-Anhalt en in Zweden in de provincies Skåne en Halland. Bij elkaar gaat het slechts om nog geen 1 hectare. Doel van de proefteelt is pootgoedvermeerdering en het testen van het prestatievermogen onder uiteenlopende milieus. Modena is een zetmeelaardappel, Fortuna is resistent gemaakt tegen pytopthora. Beide rassen zijn nog niet toegelaten voor de commerciële teelt in de EU.
Van commerciële teelt in Europa heeft BASF sowieso besloten voorlopig geheel af te zien. Dat besluit werd bekendgemaakt in januari en bracht ook de aankondiging mee dat het hoofdkwartier van Plant Science wordt verplaatst naar Raleigh in de US-deelstaat North Carolina. Bij de ontwikkeling van nieuwe transgene aardappels zal het bedrijf zich voortaan richten op de niet-Europese markten. Een en ander was volgens BASF een uitvloeisel van het slechte maatschappelijke en politieke klimaat voor de teelt met transgene gewassen in Europa. Niettemin worden de lopende Europese proef- en vergunningsprocessen met de bovengenoemde aardappelrassen voortgezet. Corr

Laatste reacties

  • Mels

    Niet telen die dingen,het maakt je direkt afhankelijk van deze grote jongens.

  • gerjan slingenbergh

    Doorgaan met GMO's heeft geen enkele zin als consumenten daar niet naar vragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.