Akkerbouw

Nieuws 1182 x bekeken

BAI: areaal aardappelen krimpt sterk

Den Haag – Het areaal consumptieaardappelen krimpt in Nederland naar verwachting met ongeveer 3,5 procent. Zo’n sterke daling komt zelden voor.

De daling van het areaal is een eerste ruwe schatting van het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw. ”Uit diverse bronnen blijkt dat het areaal van de hoofdoogst in 2012 met ongeveer 3,5 procent zal kunnen afnemen ten opzichte van 2011”, schrijft het BAI in de nieuwsbrief.
Adrie Bossers, voorzitter van de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen verwacht in heel Noordwest-Europa een daling van het aardappelareaal. ”Hoeveel is nog niet bekend. Op sommige plaatsen worden nog aardappelen gepoot. In Nederland vindt de daling vooral plaats op de zandgronden.”
De krimp verbaast Bossers niet. ”Dat zie je vaak na een jaar met lage prijzen. Het saldo is voor de aardappeltelers over de jaren heen te laag. De teelt kent meer risico’s dan andere gewassen en de aardappelteelt vergt relatief hoge investeringen.”
Of de areaalkrimp leidt tot een hogere aardappelprijs is niet te zeggen, vindt Bossers. ”Het aanbod wordt sterker bepaald door de hectareopbrengsten dan door het areaal.”
Ook bestuurder Keimpe van der Heide van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond verwacht in heel Noordwest-Europa een krimp van het areaal. ”Dat zie je altijd na een jaar van slechte prijzen. Telers huren dan minder land bij voor de aardappelteelt of ze laten de marginale gronden links liggen.”
Ook de graanprijs speelt een rol in de afweging van akkerbouwers, zegt Van der Heide. ”De tarweprijs staat op een redelijk niveau. Dan hebben de akkerbouwers een alternatief voor de aardappelteelt. We hopen dat de daling van het areaal leidt tot een kleiner aanbod zodat er meer kans is dat de telers een kostendekkende prijs voor de aardappelen ontvangen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.