Akkerbouw

Nieuws

'Avebe geen last van daling zetmeelprijs in papiersector'

Veendam – Avebe heeft geen last van de prijsdalingen die plaats vinden in zetmeelsectoren die grondstoffen leveren aan de papierindustrie. Woordvoerder Johan Russchen stelt dat Avebe enige jaren geleden haar belang in bepaalde toepassingen om strategische redenen heeft afgebouwd.

"Deze toepassingen worden gekenmerkt doordat daarin zetmelen van verschillende grondstoffen tegen elkaar kunnen worden uitgewisseld, bijvoorbeeld in de papierindustrie. Daardoor heeft Avebe geen last van de prijsdalingen."
Volgens het Duitse marktbureau Europäischer Wirtschaftsdienst (Euwid) staan de zetmeelprijzen onder druk doordat er veel aanbod van zetmeel is door goede oogsten. Veel papierfabrikanten eisen grote kortingen van de zetmeelproducenten, die daardoor bijna geen marge meer kunnen realiseren, stelt het bureau. Euwid stelt dat de daling van de tarwe- en maiszetmeelprijzen een gevolg is van de daling van de aardappelzetmeelprijzen die sinds eind 2011 onder druk staan.
Avebe herkent zich hier niet in, stelt Russchen. "Voor de aardappelzetmeelmarkt geldt een eigen dynamiek. Het is onze indruk dat de prijzen in de tweede helft van 2011 zijn gedaald. Na de recordhoge prijsniveaus die waren ontstaan als gevolg van de extreme tekorten van het oogstjaar 2010 en de oogstresultaten van 2011 lijkt dat niet vreemd."

Of registreer je om te kunnen reageren.